Bedsted Kirke

Kirkegade 12, 6240 Løgumkloster

Menighedsrådet ved Bedsted kirke

Birger Jessen Hansen (Formand)

Lundbyesvej 30

E-mail: kastanjegaard2@gmail.com

Pia Visby Jensen (Kontaktperson)

Rønnevej 6

1. Dagsorden og referat fra den 23. januar 2014

FORMANDSBERETNING 2015

ved Ole Damm Knudsen

Jeg vil i år starte min beretning med at sige tak til menighedsrådsmedlemmer og ansatte for godt udført arbejde det seneste år. Vi tæller tilsammen 11 personer, og vi er helt de samme som for et år siden, så det taler sit tydelige sprog: Bedsted Kirke er et godt sted at arbejde. Der lød udelukkende lovord om præst og menighed fra øverste myndighed hin søndag, da vi havde besøg af Ribe biskoppen og frue. Noget vi alle kan være stolte af. Konklusionen må være, at det har været nemt at sidde i menighedsrådet det seneste år. Nogenlunde på den måde har det lydt de foregående år, og overraskelsen var derfor stor for et af de nye menighedsrådsmedlemmer, efter de første møder hvor diskussionen og forskelligheden kom til udtryk. Men det er vel det, der er styrken i folkekirken, at meninger brydes, og derved kommer vi frem til en fælles løsning. Blandt andet derfor vil jeg i år være lidt mere konkret i problematikken.

For et år siden forudsagde jeg, at vi på nuværende tidspunkt ville være midt i renoveringen af taget på kirken. For cirka ni måneder siden havde arkitekten lavet forarbejdet til renovering af taget, og vi mødtes med hende i Kirkehuset repræsenteret ved 4 granvoksne mænd. Da vi havde gennemgået materialet, foreslog arkitekten, at vi sendte det til de to instanser samtidigt provsti og stift, for at det hele gik hurtigere. Det lød meget fornuftigt for os, men det var ej fejl, at det ikke blev sendt ad tjenestevejen via provstiet. Vi har siden afregnet med arkitekten for det arbejde, der er lavet for os. Det seneste, vi har hørt efter sommerferien, er, at der stadig er nogle uafklarede spørgsmål. Når det er på plads, kan vi få arbejdet ud i licitation. Vi har valgt det miljøvenlige natur skiffertag kontra bly, og det forventes, at det kan holde i mindst 100 år. Prisen er stort set den samme, og samlet vil det koste omkring otte millioner – salg af bly for godt 300.000. De 50 plastikspande som står på loftet og samler regnvand, vil vi ikke værdisætte, da der efterhånden er brug for dem ovre på Heines loft. Her kan de gøre gavn ind til dette tag skal skiftes. Jeg har ladet mig fortælle at 8 mill. er voldsomt, men regner vi det ud på sognebørn er det 10.000 kr. pr. person. Det vil sige, at går vi hjem i et typisk parcelhus, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og huset skal shines op med et nyt tag, badeværelse, køkken m.m., så når de kun til skitsen og trappetrinet, før de 20.000 kr. er brugt. Altså snakker vi værdipolitik, så er renoveringen peanuts, vil jeg påstå. Første etape finansieres med et lån, og anden etape er op til det nye menighedsråd. Enten skal gården på Stenager sælges og bruges til anden etape, eller også skal man vælge at tage ud på lånemarkedet igen.

Som I kan høre ud fra det her, så er der en del mursten, der skal vendes. Vi prøver normalt at minimere det til fordel for det egentlige, som er at lave kirke for menigheden. Men rammerne skal være i orden, og vi nyder alle, at vi fik Kirkehuset for fem år siden. Det er dejligt i folkekirken, at man har penge til de nødvendige ting. Vi skal sommetider vente, og i det her tilfælde skulle renoveringen i Løgumkloster være afsluttet, inden vi begyndte. For øvrigt fik vi at vide fra den nye regnskabsfører Trine Ellemann (tidligere provstisekretær), at Bedsted har ry for altid at have været mådeholdende.

Af nye tiltag skal nævnes fredagscafe. Vi blev kontaktet af Birte og Regner Nielsen, som spurgte, hvad vi ville sige til, hvis de sammen med menighedsrådet og andre frivillige startede en cafe hver anden fredag. Vi er meget glade for, at menigheden er aktiv, og vi glæder os over initiativet. Det er nemlig vigtigt at være kirke for alle i sognet, og det er til stadighed en udfordring, og derfor er der brug for alle gode kræfter.

Vores indsamling til Nordkorea er afsluttet, og pengene er sendt. Vi besluttede os for at fortsætte med at samle ind, men nu går pengene i stedet til det borgerkrigshærgede Syrien. Det er positivt, at folkekirken engagerer sig i flygtningesituationen. Sidst i august skete der omfattende hærværk i asylcentret i Lyngby. 15 præster gik foran i protesten efterfølgende, og valgmenighedspræst Klaus Vibe udtalte til Kristeligt Dagblad, at han var der for at vise parti for de svage og sagde: ”Jeg tror på en Gud, der selv måtte flygte som lille, og jeg tror, han identificerer sig med den flygtningesituation, vi oplever nu i dag”. Så kan det vist ikke siges mere rammende.

Vi har i den seneste periode haft travlt med at forenkle kirkegården i bestræbelsen på at få indtægterne til at slå til. Her i efteråret er der blevet slettet mange gravsteder øst for kirken, og efterfølgende sået græs, så det er nemt at holde. Næste år kan der ligeledes lægges et areal af græs ud vest for kirken og slettes nogle hække, så samlet er vi godt på vej til at få indtægter og udgifter til at passe sammen, så vi kan bruge pengene til det egentlige, nemlig at holde kirke.

Når jeg nu endelig er rede til at takke af og lade andre komme til, så er det nøje overvejet. Jeg har siddet i menighedsrådet i femten år nu og har efterhånden holdt en del afskedstaler for andre menighedsrådsmedlemmer. Jeg stopper ved næste valg om et år. Jeg siger det allerede nu for at der er tid til at tænke over, hvem der har lyst til at sidde i menighedsrådet efter mig. Også fordi at vi havner midt i renoveringen af kirken, og derfor vil det være godt hvis menigheden vil følge arbejdet. Jeg kan varmt anbefale, det har været utrolig givende.

Jeg vil som de foregående år slutte min beretning med ønsket om, at vores arbejde må tjene til menighedens liv og vækst.

Referat fra menighedsrådets møder: